20η Οκτωβρίου: Γιορτή της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Αστυνομικοί της γειτονιάς Α.Τ. Παιονίας ενημερώνουν.

20η Οκτωβρίου: Γιορτή της Ελληνικής Αστυνομίας

 

Στα πλαίσια εορτασμού της ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία καθιερώθηκε να εορτάζεται την ημέρα που η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη του προστάτη της, Αγίου Αρτεμίου, οι αστυνομικοί της γειτονιάς Α.Τ. Παιονίας ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με την καθιέρωση του Αγίου Αρτεμίου ως προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μετά την ενοποίηση της Ελληνικής Χωροφυλακής με την Αστυνομία Πόλεων με εισήγηση της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 398/1987, σύμφωνα με το οποίο  αναγνωρίστηκε ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Αρτέμιος ως προστάτης του Σώματος, η δε 20ή Οκτωβρίου, η ημέρα που τιμάται η μνήμη του, ως επίσημη εορτή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Άγιος Αρτέμιος έζησε και μαρτύρησε περί τα μέσα του τέταρτου αιώνα μ.Χ. (361-363). Τον χαρακτήρισε η βαθιά του χριστιανική πίστη, η ισχυρή του θέληση και το άκαμπτο ψυχικό του σθένος. Εργάσθηκε με πάθος για την ειρήνη, την ευνομία, την ελευθερία και την ασφάλεια των πολιτών χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος εκτιμώντας το ήθος και τις αρετές του διόρισε τον Άγιο Αρτέμιο Ανώτερο Διοικητή σε διάφορες περιοχές του Βυζαντίου. Η εργασία του ήταν παράλληλη με εκείνη του σημερινού Αστυνομικού. Ο Άγιος εργάστηκε με ζήλο και αφοσίωση για την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών. Όπου κι αν υπηρέτησε αποδείχθηκε άξιος της εμπιστοσύνης που του έδειξαν και πρόσφερε έργο άξιο και δίκαιο. Η πίστη του, η γενναιότητά του και η θαρραλέα αντίστασή του απέναντι στην παρανομία του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη, ο οποίος θέλησε να καταργήσει με τη βία την χριστιανική πίστη, είχε ως αποτέλεσμα την καθαίρεσή του, το βασανισμό του και το μαρτυρικό του θάνατο.Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία όχι μόνο εξωτερικά άλλα και βαθύτερα μεταξύ του Αγίου Αρτεμίου και της Ελληνική Αστυνομίας ώστε να δικαιώνεται αυτή η ανακήρυξή του ως προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας. Ένα βλέμμα αν ρίξουμε στη ζωή του Αγίου θα μας βεβαιώσει περί αυτού.

Α) Το αξίωμά του (Δουξ) περιελάμβανε καθήκοντα ανάλογα με εκείνα των αστυνομικών τα οποία και με συνέπεια υπηρέτησε.

Β) Η θαρραλέα και μέχρι θανάτου αντίσταση του Αγίου στην παρανομία του Ιουλιανού, για χάρη της υπεράσπισης και προστασίας των αδικουμένων και δυναστευομένων χριστιανών πολιτών, μπορεί να αποτελεί και σήμερα πρότυπο για τους άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού αστυνομικός με τυφλή προσήλωση στο καθήκον χωρίς υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, συναλλαγές, πράξεις και ενέργειες χαριστήριες, πρέπει να μένει συνεπείς και ακέραιος στο καθήκον, με θυσία, αν χρειαστεί και της ζωής του.

Γ) Ο έλεγχος της παρανομίας και η προσπάθεια του Αγίου να αποτρέψει και αυτόν ακόμα τον αυτοκράτορα από την εφαρμογή μιας λανθασμένης τακτικής. Αλλά και η αστυνομία δεν προσπαθεί να επαναφέρει στην τάξη κάθε ατακτούντα και αντιτιθέμενο στο θείο ή ανθρώπινο δίκαιο.

Δ) Η παρουσία του Αγίου ενέπνεε στους Χριστιανούς θάρρος, εμπιστοσύνη και αίσθημα ασφαλείας. Παρομοίως και ο Αστυνομικός εμπνέει τα ίδια συναισθήματα στους πολίτες.

Ε) Με το ειρηνικό φρόνημα και την ακεραιότητα του ο Άγιος κατάφερε να αποσπάσει από την ειδωλολατρία πολλούς και να τους φέρει στο φως της χριστιανικής αλήθειας. Αλλά και ο Αστυνομικός καλείται να εργασθεί, ώστε άνθρωποι με παράνομη και αντικοινωνική δράση και συμπεριφορά να μεταβληθούν σε νομοταγείς και χρηστούς πολίτες.

Στ) Ο Άγιος αγαπούσε τους χριστιανούς, είχε ψυχική επικοινωνία μαζί τους, απέκτησε την εμπιστοσύνης τους, ανάλωσε τη ζωή του, προκειμένου να τους εξασφαλίσει την πνευματική τους ανεξαρτησία και το δικαίωμα να πιστεύουν ελεύθερα. Και ο Αστυνομικός αγαπά το λαό, μοχθεί και κοπιάζει νύκτα και ημέρα για να περιφρουρεί τη γαλήνη, την τάξη, την ασφάλεια, την ειρήνη και την ελευθερία. Να τον διακονεί, να παραστέκεται στα προβλήματα του , να συνεργαστεί μαζί του.

Ζ) Αν και ζούσε σε ειδωλολατρικό περιβάλλον , ο Άγιος είχε αδούλωτο φρόνημα και ήταν αδιάφθορος τιμητής του κακού. Στην ειδωλολατρική κοινωνία αντιτάσσει ηθικό μεγαλείο.

Ο Αστυνομικός σήμερα πολλές φορές βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόσωπα και καταστάσεις αντικοινωνικές και διακινδυνεύει την πνευματική του υπόσταση, οφείλει όμως να παραμείνει ανεπηρέαστος, καυτηριάζοντας το κακό.

Αν λοιπόν ο Άγιος έδειξε ενδιαφέρον, στοργή και αγάπη προς τους χριστιανούς, στηλίτευσε την παρανομία, έμεινε ακλόνητος μέχρι θανάτου στην αληθινή πίστη, αφοσιωμένος στο καθήκον και την αποστολή του, πολύ περισσότερο θα είναι πρόθυμος να σταθεί άγρυπνος προστάτης και βοηθός των Ελλήνων Αστυνομικών, οι οποίοι σαν φύλακες και φρουροί της εννόμου τάξεως, αγωνίζονται κοντά στο λαό για την αλήθεια, την ειρήνη, την ελευθερία, τη γαλήνη και την τάξη. Αξίες δηλαδή για τις οποίες και ο Άγιος αγωνίσθηκε μέχρι μαρτυρικού θανάτου.